A Wonder Grip® három fő téma köré szervezi kutatási és fejlesztési tevékenységét: bevonókeverékek, szövési technikák és kéz ergonómia. Az elmúlt években a Wonder Grip® aktívan alkalmazta a szisztematikus szabadalmi bejelentési megközelítést annak érdekében, hogy garantálja termékei egyedi jellemzőinek és a hozzájuk kapcsolódó technológiák hitelességét.
EURÓPAI NORMÁK
A KÉZVÉDELEMBEN
EN 420:2003 + A1:2009
GENERAL REQUIREMENTS
A piktogram azt jelzi, hogy a felhasználónak el kell olvasnia a használati utasítást. Az EN 420 meghatározza a legtöbb típusú védőkesztyű általános követelményeit: ergonómia, felépítés (PH-semlegesség: 3,5-nél nagyobb és 9,5-nél kisebb, detektálható Chrome v1 mennyisége kevesebb, mint 3 mg / kg és nem tartalmaz allergén anyagokat), ártalmatlanság és kényelem (méret). Ügyesség az 5 mm-től 11 mm-ig meghatározott csapok kezeléséhez: 1–5. Szint. Kérésre az elektrosztatikus tulajdonságokat meg kell mérni az EN 16350: 2014 és az 5.5 – EN 1142: 1997 vizsgálati eljárás 7.
A védőkesztyű méretének kiválasztása a kéz hossza szerint
Kesztyű méret | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
Minimális hosszúság (mm) | 220 | 230 | 240 | 250 | 260 | 270 |
EN 388:2016
PROTECTION AGAINST PHYSICAL AND MECHANICAL RISKS
Az EN szabványra vonatkozó táblázat adatai az egyes tesztek során kapott kesztyű eredményeit mutatják. A tesztértékeket hatfigurás kódként adják meg. A nagyobb kép a jobb eredmény. Kopásállóság (0-4), kör alakú vágásellenállás (0-5), szakadásállóság (0-4), egyenes vágásellenállás (A-F) és ütésállóság (P vagy nincs jel)
Teszt / Teljesítmény szint | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
a. Kopásállóság (ciklus) | < 100 | 100 | 500 | 2000 | 8000 | – |
b. Pengevágás ellenállóság (factor) | < 1.2 | 1.2 | 2.5 | 5.0 | 10.0 | 20.0 |
c. Szakadásállóság (newton) | < 10 | 10 | 25 | 50 | 75 | – |
d. Szúrásállóság (newton) | < 20 | 20 | 60 | 100 | 150 | – |
Teszt / Teljesítmény szint | A | B | C | D | E | F |
e. Egyenes penge vágás állóság | ||||||
(newton) | 2 | 5 | 10 | 15 | 22 | 30 |
f. Ütésállóság (5J) | Pass = P / Fail or not performed = No mark |
EN 388: 2016 Mi új és miért?
- A főbb változások összefoglalása az EN 388: 2003-hoz képest
- Kopás: új kopáspapírt használnak a teszteléshez
- Kivágás: új EN ISO 13997, más néven TDM-100 vizsgálati módszer. A vágási tesztet A – F betűvel osztályozzuk a vágásálló kesztyű számára
- Ütés: új vizsgálati módszer (sikertelen: F vagy megfelel az ütésvédelmet igénylő területeknek)
- Új jelölés 6 teljesítményszinttel
A védőkesztyű méretének kiválasztása a kéz hossza szerint
Kesztyű méret | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
Minimális hosszúság (mm) | 220 | 230 | 240 | 250 | 260 | 270 |
Miért az új vágási teszt módszer?
A tesztelés problémákba ütközik, amikor olyan anyagokat tesztelnek, mint az üvegszálas vagy rozsdamentes acél alapú nagy teljesítményű szövetek, amelyek mindegyike tompa hatást gyakorol a pengére. Következésképpen a teszt pontatlan eredményt adhat, olyan félrevezető vágási szintet biztosítva, amely valóban jelzi a szövet valódi vágási ellenállását. A TDM-100 vizsgálati módszert úgy tervezték, hogy jobban szimulálja a valós helyzeteket, például véletlenszerű vágást vagy hasítást.
Azon anyagok esetében, amelyekről kiderül, hogy a kezdeti teszt során eltompítja a pengét, az új EN388: 2016 tartalmazza az EN ISO 13997 pontszámot. Az A szinttől az F szintig.
ISO 13997
RISK SEGMENTATION
A Wonder Grip arra számít, hogy a kézvédelem a vágási teljesítmény ISO-tesztje szerint a négy kategória egyikébe tartozik:
- A: Alacsony kockázatú: Többcélú kesztyű
- B & C: Közepes kockázatú. A leggyakoribb feladatokhoz, amely közepes vágási ellenállást igényelnek
- D: Magas kockázatú. Kesztyű nagy vágásállóságú feladatokhoz.
- E & F: Specifikus alkalmazások és nagyon magas kockázat. Nagyon magas kockázatú és nagy expozíciójú alkalmazások, amelyek ultramagas vágási ellenállást igényelnek. További fontos tényezők a kopásállóság, a tapinthatóság, az élettartam és a kényelem, amelyeket szintén figyelembe kell venni.
EN 374-1:2016
CHEMICAL PROTECTION
A vegyi anyagok súlyosan károsíthatják mind a személyes egészséget, mind a környezetet.
Két vegyi anyag, mindegyik ismert tulajdonsággal, keverésükkor váratlan hatásokat okozhat. Ez a szabvány irányelveket ad arról, hogyan teszteljék 18 vegyi anyag lebomlását és áteresztését, de nem veszi figyelembe a munkahelyi védelem tényleges időtartamát, valamint a keverékek és a tiszta vegyi anyagok közötti különbségeket.
Behatolás
A vegyi anyagok behatolhatnak a kesztyű anyagának lyukain és egyéb hibáin. Kémiai védőkesztyűként való jóváhagyás céljából a kesztyű nem szivároghat vízből vagy levegőből, ha az EN374-2: 2014 szabvány szerinti behatolás szerint tesztelik.
Lebomlás
A kesztyű anyagát kémiai érintkezés negatívan befolyásolhatja. A lebomlást minden vegyi anyagra az EN374-4: 2013 szerint kell meghatározni. A lebomlás eredményét (%) a felhasználói utasításban kell megadni.
Áteresztés
A vegyi anyagok molekulárisan áttörik a kesztyű anyagát szint. Az áttörési időt itt értékelik, és a kesztyűnek el kell viselnie legalább az áttörési időt: – Type A – 30 perc
- Type A – 30 perc (2. szint) legalább 6 vizsgálati vegyi anyaggal szemben
- Type B – 30 perc (2. szint) legalább 3 vizsgálati vegyi anyaggal szemben
- Type C – 10 perc (1. szint) legalább 1 vizsgálati vegyi anyaggal szemben
CODE | Chemical | Cas No. | Class | |
A | Methanol | 67-56-1 | Primary alcohol | |
B | Acetone | 67-64-1 | Ketone | |
C | Acetonitrile | 75-05-8 | Nitrile compound | |
D | Dichloromethane | 75-09-2 | Chlorinated hydrocarbon | |
E | Carbon disulphide | 75-15-0 | Sulphur containing organic coumpund | |
F | Toluene | 108-88-3 | Aromatic hydrocarbon | |
G | Diethylamine | 109-89-7 Amine | ||
H | Tetrahydrofuran | 109-99-9 Heterocyclic and ether compound | ||
I | Ethyl acetate | 141-78-6 | Ester | |
J | n-Heptane | 142-82-5 | Saturated hydrocarbon | |
K | Sodium hydroxide 40% | 1310-73-2 | Inorganic base | |
L | Sulphuric acid 96% | 7664-93-9 | Inorganic mineral acid, oxidizing | |
M | Nitric acid 65% | 7697-37-2 Inorganic mineral acid, oxidizing | ||
N | Acetic acid 99% | 64-19-7 | Organic acid | |
O | Ammonium Hydroxide 25% | 1336-21-6 | Organic base | |
P | Hydrogen peroxide 30% | 7722-84-1 | Peroxide | |
S | Hydrofluoric acid 40% | 7664-39-3 | Inorganic mineral acid | |
T | Formaldehyde 37% | 50-00-0 | Aldehyde |
EN 511:2006
PROTECTION AGAINST COLD
Ez a szabvány azt méri, hogy a kesztyű mennyire képes ellenállni mind a konvektív, mind az érintkezési hidegnek. Ezenkívül 30 perc múlva tesztelik a vízáteresztést. A teljesítményszinteket 1-től 4-ig jelölik a piktogram mellett, ahol a 4 a legmagasabb szint.
Teljesítményszint:
- Konvektív hideg elleni védelem (0–4)
- Védelem kontakt hideg ellen (0–4)
- Vízzárhatatlanság (0 vagy 1)
“0” : az 1. szintet nem érték el
“X” : a tesztet nem hajtották végre
EN 407:2004
PROTECTION AGAINST HEAT
Ez a szabvány szabályozza a védőkesztyűk minimális követelményeit és speciális vizsgálati módszereit a hőkockázatokkal kapcsolatban. A teljesítményszinteket 1-től 4-ig jelölik a piktogram mellett, ahol a 4 a legmagasabb szint.
Teljesítményszint:
- Ellenállóképesség a másodpercben (0–4)
- Kontakthőnek való ellenállás (0–4)
- Konvektív hőállóság (0–4)
- Sugárzó hőállóság (0–4)
- Ellenállás az olvadt fém kis fröccsenéseivel szemben (0–4)
- Ellenállás az olvadt fém nagy fröccsenéseivel szemben (0–4)
“0” : az 1. szintet nem érték el
“X” : a tesztet nem hajtották végre
EN 374-5:2016
CHEMICAL PROTECTION
EN 375-5: 2016: a mikroorganizmusokkal kapcsolatos kockázatok terminológiája és teljesítménykövetelményei.
Ez a szabvány meghatározza a mikrobiológiai anyagok elleni védőkesztyű követelményét. Baktériumok és gombák esetében behatolási tesztre van szükség az EN 374-2: 2014 szabványban leírt módszer szerint: légszivárgási és vízszivárgási tesztek. A vírusok elleni védelemhez az ISO 16604: 2004 (B módszer) szabvány betartása szükséges. Ez új jelölést eredményez a baktériumok és gombák ellen védő kesztyűk, valamint a baktériumok, gombák és vírusok ellen védő kesztyűk csomagolásán.