EURÓPAI NORMÁK

A KÉZVÉDELEMBEN

A Wonder Grip® három fő téma köré szervezi kutatási és fejlesztési tevékenységét: bevonókeverékek, szövési technikák és kéz ergonómia. Az elmúlt években a Wonder Grip® aktívan alkalmazta a szisztematikus szabadalmi bejelentési megközelítést annak érdekében, hogy garantálja termékei egyedi jellemzőinek és a hozzájuk kapcsolódó technológiák hitelességét.

EN 420:2003 + A1:2009

GENERAL REQUIREMENTS

A piktogram azt jelzi, hogy a felhasználónak el kell olvasnia a használati utasítást. Az EN 420 meghatározza a legtöbb típusú védőkesztyű általános követelményeit: ergonómia, felépítés (PH-semlegesség: 3,5-nél nagyobb és 9,5-nél kisebb, detektálható Chrome v1 mennyisége kevesebb, mint 3 mg / kg és nem tartalmaz allergén anyagokat), ártalmatlanság és kényelem (méret). Ügyesség az 5 mm-től 11 mm-ig meghatározott csapok kezeléséhez: 1–5. Szint. Kérésre az elektrosztatikus tulajdonságokat meg kell mérni az EN 16350: 2014 és az 5.5 – EN 1142: 1997 vizsgálati eljárás 7.

A védőkesztyű méretének kiválasztása a kéz hossza szerint

Kesztyű méret 6 7 8 9 10 11
Minimális hosszúság (mm) 220 230 240 250 260 270

EN 388:2016

PROTECTION AGAINST PHYSICAL AND MECHANICAL RISKS

Az EN szabványra vonatkozó táblázat adatai az egyes tesztek során kapott kesztyű eredményeit mutatják. A tesztértékeket hatfigurás kódként adják meg. A nagyobb kép a jobb eredmény. Kopásállóság (0-4), kör alakú vágásellenállás (0-5), szakadásállóság (0-4), egyenes vágásellenállás (A-F) és ütésállóság (P vagy nincs jel)

Teszt / Teljesítmény szint 0 1 2 3 4 5
a. Kopásállóság (ciklus) < 100 100 500 2000 8000
b. Pengevágás ellenállóság (factor) < 1.2 1.2 2.5 5.0 10.0 20.0
c. Szakadásállóság (newton) < 10 10 25 50 75
d. Szúrásállóság (newton) < 20 20 60 100 150
Teszt / Teljesítmény szint A B C D E F
e. Egyenes penge vágás állóság
(newton) 2 5 10 15 22 30
f. Ütésállóság (5J) Pass = P / Fail or not performed = No mark

EN 388: 2016 Mi új és miért?

  • A főbb változások összefoglalása az EN 388: 2003-hoz képest
  • Kopás: új kopáspapírt használnak a teszteléshez
  • Kivágás: új EN ISO 13997, más néven TDM-100 vizsgálati módszer. A vágási tesztet A – F betűvel osztályozzuk a vágásálló kesztyű számára
  • Ütés: új vizsgálati módszer (sikertelen: F vagy megfelel az ütésvédelmet igénylő területeknek)
  • Új jelölés 6 teljesítményszinttel

A védőkesztyű méretének kiválasztása a kéz hossza szerint

Kesztyű méret 6 7 8 9 10 11
Minimális hosszúság (mm) 220 230 240 250 260 270

Miért az új vágási teszt módszer?

A tesztelés problémákba ütközik, amikor olyan anyagokat tesztelnek, mint az üvegszálas vagy rozsdamentes acél alapú nagy teljesítményű szövetek, amelyek mindegyike tompa hatást gyakorol a pengére. Következésképpen a teszt pontatlan eredményt adhat, olyan félrevezető vágási szintet biztosítva, amely valóban jelzi a szövet valódi vágási ellenállását. A TDM-100 vizsgálati módszert úgy tervezték, hogy jobban szimulálja a valós helyzeteket, például véletlenszerű vágást vagy hasítást.

Azon anyagok esetében, amelyekről kiderül, hogy a kezdeti teszt során eltompítja a pengét, az új EN388: 2016 tartalmazza az EN ISO 13997 pontszámot. Az A szinttől az F szintig.

ISO 13997

RISK SEGMENTATION
A Wonder Grip arra számít, hogy a kézvédelem a vágási teljesítmény ISO-tesztje szerint a négy kategória egyikébe tartozik:

  • A: Alacsony kockázatú: Többcélú kesztyű
  • B & C: Közepes kockázatú. A leggyakoribb feladatokhoz, amely közepes vágási ellenállást igényelnek
  • D: Magas kockázatú. Kesztyű nagy vágásállóságú feladatokhoz.
  • E & F: Specifikus alkalmazások és nagyon magas kockázat. Nagyon magas kockázatú és nagy expozíciójú alkalmazások, amelyek ultramagas vágási ellenállást igényelnek. További fontos tényezők a kopásállóság, a tapinthatóság, az élettartam és a kényelem, amelyeket szintén figyelembe kell venni.

EN 374-1:2016

CHEMICAL PROTECTION

A vegyi anyagok súlyosan károsíthatják mind a személyes egészséget, mind a környezetet.

Két vegyi anyag, mindegyik ismert tulajdonsággal, keverésükkor váratlan hatásokat okozhat. Ez a szabvány irányelveket ad arról, hogyan teszteljék 18 vegyi anyag lebomlását és áteresztését, de nem veszi figyelembe a munkahelyi védelem tényleges időtartamát, valamint a keverékek és a tiszta vegyi anyagok közötti különbségeket.

Behatolás
A vegyi anyagok behatolhatnak a kesztyű anyagának lyukain és egyéb hibáin. Kémiai védőkesztyűként való jóváhagyás céljából a kesztyű nem szivároghat vízből vagy levegőből, ha az EN374-2: 2014 szabvány szerinti behatolás szerint tesztelik.

Lebomlás
A kesztyű anyagát kémiai érintkezés negatívan befolyásolhatja. A lebomlást minden vegyi anyagra az EN374-4: 2013 szerint kell meghatározni. A lebomlás eredményét (%) a felhasználói utasításban kell megadni.

Áteresztés
A vegyi anyagok molekulárisan áttörik a kesztyű anyagát szint. Az áttörési időt itt értékelik, és a kesztyűnek el kell viselnie legalább az áttörési időt: – Type A – 30 perc

  • Type A – 30 perc (2. szint) legalább 6 vizsgálati vegyi anyaggal szemben
  • Type B – 30 perc (2. szint) legalább 3 vizsgálati vegyi anyaggal szemben
  • Type C – 10 perc (1. szint) legalább 1 vizsgálati vegyi anyaggal szemben
CODE Chemical Cas No. Class
A Methanol 67-56-1 Primary alcohol
B Acetone 67-64-1 Ketone
C Acetonitrile 75-05-8 Nitrile compound
D Dichloromethane 75-09-2 Chlorinated hydrocarbon
E Carbon disulphide 75-15-0 Sulphur containing organic coumpund
F Toluene 108-88-3 Aromatic hydrocarbon
G Diethylamine 109-89-7 Amine
H Tetrahydrofuran 109-99-9 Heterocyclic and ether compound
I Ethyl acetate 141-78-6 Ester
J n-Heptane 142-82-5 Saturated hydrocarbon
K Sodium hydroxide 40% 1310-73-2 Inorganic base
L Sulphuric acid 96% 7664-93-9 Inorganic mineral acid, oxidizing
M Nitric acid 65% 7697-37-2 Inorganic mineral acid, oxidizing
N Acetic acid 99% 64-19-7 Organic acid
O Ammonium Hydroxide 25% 1336-21-6 Organic base
P Hydrogen peroxide 30% 7722-84-1 Peroxide
S Hydrofluoric acid 40% 7664-39-3 Inorganic mineral acid
T Formaldehyde 37% 50-00-0 Aldehyde

EN 511:2006

PROTECTION AGAINST COLD

Ez a szabvány azt méri, hogy a kesztyű mennyire képes ellenállni mind a konvektív, mind az érintkezési hidegnek. Ezenkívül 30 perc múlva tesztelik a vízáteresztést. A teljesítményszinteket 1-től 4-ig jelölik a piktogram mellett, ahol a 4 a legmagasabb szint.
Teljesítményszint:

  • Konvektív hideg elleni védelem (0–4)
  • Védelem kontakt hideg ellen (0–4)
  • Vízzárhatatlanság (0 vagy 1)

“0” : az 1. szintet nem érték el
“X” : a tesztet nem hajtották végre

EN 407:2004

PROTECTION AGAINST HEAT

Ez a szabvány szabályozza a védőkesztyűk minimális követelményeit és speciális vizsgálati módszereit a hőkockázatokkal kapcsolatban. A teljesítményszinteket 1-től 4-ig jelölik a piktogram mellett, ahol a 4 a legmagasabb szint.

Teljesítményszint:

  • Ellenállóképesség a másodpercben (0–4)
  • Kontakthőnek való ellenállás (0–4)
  • Konvektív hőállóság (0–4)
  • Sugárzó hőállóság (0–4)
  • Ellenállás az olvadt fém kis fröccsenéseivel szemben (0–4)
  • Ellenállás az olvadt fém nagy fröccsenéseivel szemben (0–4)

“0” : az 1. szintet nem érték el
“X” : a tesztet nem hajtották végre

EN 374-5:2016

CHEMICAL PROTECTION

EN 375-5: 2016: a mikroorganizmusokkal kapcsolatos kockázatok terminológiája és teljesítménykövetelményei.
Ez a szabvány meghatározza a mikrobiológiai anyagok elleni védőkesztyű követelményét. Baktériumok és gombák esetében behatolási tesztre van szükség az EN 374-2: 2014 szabványban leírt módszer szerint: légszivárgási és vízszivárgási tesztek. A vírusok elleni védelemhez az ISO 16604: 2004 (B módszer) szabvány betartása szükséges. Ez új jelölést eredményez a baktériumok és gombák ellen védő kesztyűk, valamint a baktériumok, gombák és vírusok ellen védő kesztyűk csomagolásán.